Project Description

Have a question or comment? Would you like to speak with someone?

Contact Us

Integrating a Multidisciplinary Space

The Problem

A collaboration between two leaders in oncology treatment was envisioned as a patient-centric, research-based facility that would offer some of the most advanced cancer care in the country. Through its multidisciplinary clinics, the facility set up “one-stop shops” that allow patients to make one appointment with their medical, surgical, and radiation oncologists rather than making separate appointments, enabling better communications and making the treatment process easier for the patient.

The first-floor of the Scripps MD Anderson Center included approximately 12,000 sf of shelled space. Catalyst was engaged to program and design a patient-centered, multidisciplinary clinic space that would accommodate learning and clinician collaboration.

The Approach

Catalyst facilitated a multidisciplinary team of stakeholders from both organizations to identify the key clinical workflows, number of exam rooms, physician office needs, enclosed and open team collaboration spaces, and staff respite areas.

The Solution

Small group collaboration spaces were located near the exam rooms to enable clinicians to conference about patients without leaving the patient care areas. Larger conference space for more formal meetings and educational programs were located outside the clinical area. Shared staff workrooms co-located clinicians to facilitate interaction and discussion of patient care.

The project represented a true integration of clinical collaboration, research, and learning to building integrity.

Project Details

REGION

West Coast

CLIENT TYPE

Cancer Treatment Center

PROJECT TYPE

Space Planning and Programming

For more information, contact us!